Registerkort Nr Ö302

1915-1918 Minnesskylt över värvningscentrum för finska jägarrörelsen i Haparanda

Län                                           Norrbotten

 Kommun (motsv)             Haparanda

 Lägesbeskrivning
Kartbeskrivning:                  Stationsgatan 22, Haparanda
GPS-angivelse:

Inventerad
Namn:                                      Per Iko
Datum:                                     2024-09-14

Historia
Jägarrörelsen anses ha fått sin början den 20 november 1914, när det hölls ett möte på nationshuset Ostrobotnia i Helsingfors. På mötet beslöt man sända en finländsk delegation till Tyskland för att utreda möjligheterna till militärutbildning.
Efter positivt svar från Tyskland gick vägen dit oftast genom Sverige och ett kontor öppnades i Stockholm som skulle hjälpa de finska pojkarna på sin väg ner till Tyskland. Utbildningen där skedde på en armébas i landskapet Holstein i Norra Tyskland: Lockstedter Lager. De benämndes inledningsvis Ausbildungstruppe Lockstedt. Den 2 september 1915 ombenämndes de till den 27:e Kungliga preussiska jägarbataljonen under ledningen av major Bayer. Den bestod av fyra kompanier.
Den 29 februari 1917 bestod bataljonen av 1325 jägare.  Styrkan bestod av knappt 700 färdigt utbildade jägare och drygt 600 rekryter i olika stadier av utbildningen. Rapporten berättar också om bataljonens sammansättning vad det gäller jägarnas utbildning och yrken. 251 av jägarna var studenter, 120 akademiker, 172 ekonomer (handelsmän), 142 sjömän, 211 hantverkare och 429 bönder. Inga vanliga arbetare bokfördes märkligt nog, men de fanns säkert representerade i de senare kategorierna.
De flesta av dem skulle hösten 191 ge sig av till Baltikum för att strida för den tyska arméns räkning i det pågående första världskriget. Därifrån skeppades de sedan i slutet av februari 1918 över till Vasa för att delta i det finska inbördeskriget på de vitas sida. De steg i land i Vasa den 25 februari 1918 och utgjorde stommen av den vita armén under inbördeskriget. De tyska jägarna byggde sedan också upp den finska armén som vilar stadigt på preussiska grunder.
Många av de tyska jägarna fortsatte sin karriär inom armén och ca 700 av dem stred också för Finland i vinter- och fortsättningskriget.

Ägare
Namn:                                        Okänd
Adress:
Tfn:
Mailadress:

Vårdare
Namn:                                        Ägaren

Övrigt
Text under 27,jägarbataljonens förbandstecken: PÅ DETTA STÄLLE LÅG ETT VÄRVNINGSCENTRUM FÖR DEN FINSKA JÄGARRÖRELSEN 1915 – 1918
TÄLLÄ PAJKALJA SILJAINNEESSATALOSSA TOIMI PEITENIMELLÄ ”HALKOKONTTORI” SOUMALAISTEN JÄÄKEÄRIEN VÄRVÄYSKESKUS 1915 – 1918
LOGIPLATSERNA VAR/MAJOITUSPAIKAT OLIVAT
SAVUKOSKIS RESANDEHEM STORGATAN 81, DUFENBERGS RESANDEHE PACKHUSGATAN 9, FILPUS PENSIONAT TORGGATAN 9, HOTELL GUNNARE SUNDELLSGATAN 9, BJÖRNHOLMS GÅRD TIMMERMANSGATAN 2
FÖRENINGEN JÄGARBATALJON 27:S TRADITIONER R.F.  JÄÄKÄRIPATALJONA 27:N PERINNEJHDISTYS R.Y. 1993
Informationsskylt: Nej


Christian Braunstein
Sekr SvMM