1632 Träffningen vid Weissenfels (DE07)

Weissenfels är en stad i Tyskland, belägen i Burgenlandkreis i förbundslandet Sachsen-Anhalt, 41 kilometer sydväst om Leipzig, vid floden Saale.
Wallenstein
Wallenstein befann sig på marsch från Leipzig till Erfurt till Weissenfels 30 oktober, då han fick rapporter om att svenskarna ryckt in i Thüringen. Wallenstein skickade två regementen att plundra och besätta Naumburg, under det att han själv skulle rycka fram för att hindra kungens övergång av Saale. Han fick dock snart rapporter om att Gustav II Adolf redan hunnit gå över Saale och nu befann sig i Naumburg, där han höll på att förskansa sig. Wallenstein ställde då upp sin här i slagordning vid Weissenfels, och inväntade ett anfall från svenskarna, men något sådant kom inte. Ett ögonblick övervägde Wallenstein att anfalla, men sedan han fått kännedom om förskansningarna svenskarna byggt upp och den oländiga terrängen, bestämde han sig för att avvakta.
Gustav Adolf hade verkligen för avsikt att tåga österut för att förena sig med de sachsiska trupperna och lämnade tidigt på morgonen 5 november lägret i Naumburg, sedan han erhållit rapporter om att Pappenheim avtågat med delar av armén beslutade han sig dock för att i stället våga sig på ett anfall mot Wallensteins trupper i närheten av Lützen och drog sig norrut. Slottet i Weissenfels intogs och vid middagstid hade svenskarna nått floden Rippach.

Till Wessenfels sevärdheter räknas slottet Neu-Augustusburg och Geleitshaus Weißenfels, ett museum över trettioåriga kriget och Slaget vid Lützen, inrymt i det hus där Gustav II Adolf balsamerades efter sin död i slaget.

(delvis utdrag från Wikipedia)