Registerkort Nr KR02

Minnesmonument över Svenska Röda Korsets fältsjukhus i Busan

 Land                                        Sydkorea

Kommun (motsv)               Busan (Pusan)

Lägesbeskrivning
Kartbeskrivning:                   På ön Yeongdo i Taejongdae parken i södra Busan
GPS-angivelse:                     35° 3’40.23″N 129° 4’53.80″E

Inventerad
Namn:                                       Urban Rettig
Datum:                                      2017-06-28

Historia
Samtidigt som USA besegrade Japan 1945 trängde Sovjetunionen in i norra Korea. De två stormakterna kom överens om att tillfälligt dela på landet, men 1948 utropade de båda hälfterna sig som självständiga republiker. I slutet av juni 1950 gick Nordkorea över gränsen till Sydkorea. Redan dagen efter beslöt FN:s säkerhetsråd att hjälpa Sydkorea. Sverige anmodades delta i interventionen men svarade att landets lagar förbjöd att ställa upp med trupp, däremot var man villig att sända humanitär hjälp. I sitt svar hemställde FN:s generalsekreterare Trygve Lie att Sverige skulle modifiera sin politik samtidigt som han med tacksamhet accepterade erbjudandet om ett fältsjukhus. Uppdraget gavs av regeringen åt svenska Röda Korset. I augusti 1950 utsågs 176 personer.
I augusti 1950 utsågs 176 personer för fältsjukhuset. De var 73 sjuksköterskor, 9 läkare, över 50 bilförare och i övrigt administratörer och kökspersonal. Chef för sjukhuset blev medicinalrådet och kirurgen Carl-Erik Groth, och chef för sjukvården ortopeden Anders Karlén. Arne Åström, Jarl Wetterfors och Carl Grünewald var läkare. Den första omgången flögs till New York den 23 augusti 1950 och sedan vidare till San Francisco. Därifrån transporterades alla tillsammans med tusentalet amerikanska soldater per krigsfartyg till Pusan i Korea, dit vi anlände en månad efter avresan från Sverige. Nordkorea hade då intagit Seoul och trängt ända ner till sydkusten. Fronten låg 8 mil norrut och 4 mil västerut från Pusan. Där rådde det en enorm trängsel och fattigdom då flyktingar hade fördubblat invånarantalet, därtill den militära uppladdningen.
Sjukhuset inrättades i en derangerad före detta folkskola i Pusans utkant som saknade både vatten, avlopp och el. Det renoverades i all hast och fick operationssalar och 120 vårdplatser. Samtidigt byggdes 10 så kallade tälthyddor på skolgården med plats för 20–25 patienter i varje.
Vapenstillestånd slöts sommaren 1953, vilket fortfarande gäller. Någon fred har inte slutits. Kriget slutade där det började. Man uppskattar att fem miljoner människor förlorade livet.
Det svenska sjukhuset var den första icke-amerikanska vårdenheten i Korea. Efter stilleståndsavtalet fortsatte sjukhuset att fungera som svenskt bistånd för befolkningen i Pusan fram till 1957. Därefter öppnades Skandinaviska undervisningssjukhuset i Seoul, som fungerade i tio år varefter det övergick till den sydkoreanska staten.

 Ägare
Namn:                                        Sydkoreanska staten
Adress:                                       Ministry of Patriots and Veterans

Kostnader
Vård, skötsel/år:                     –
Renovering (vid behov):       –

Vårdare
Namn:                                        Busan Infrastructure CorporationAdress: Mr Chang-il Cho, Director of Taejongdae Park Office, Busan Infrastructure Corporation
Tfn:                                             +82-51-860-7870
E-mail:                                       Ch3793@bisco.or.kr Caution-mailto:Ch3793@bisco.or.kr

Övrigt
Minnesmärke av betong rest (uppsatt) år 1976-09-22 troligen av sydkoreanska staten, Minnesmärket är placerat i en sluttning med två ganska branta trappavsatser upp mot byggnationen. Det är, enligt inskriptionen, rest till minne av de fem nationer, Danmark, Indien, Italien, Norge och Sverige, som under FN-mandat lämnade sjukvårdsstöd under och i vissa fall även efter Koreakriget. Minnesmonumentet består av en centralt placerad pelare och en ”fasad” med två flyglar. Pelaren i mitten bedöms vara ca 15 m hög, fasaden är ca 12 meter lång och två meter hög åt vartdera hållet vilka bär varsin uthuggen bild i betong. består av en centralt placerad pelare och en ”fasad” med två flyglar. Pelaren i mitten bedöms vara ca 15 m hög, Fasaden är ca 12 meter lång och två meter hög åt vartdera hållet vilka bär varsin uthuggen bild i betong. Flyglarna mäter ca 1,5 x 3 meter och bär var sin större bronsstaty. På minnesmärkets framsida på den centrala pelaren finns på väster sida sett framifrån, på ca två meters höjd, den danska och indiska flaggan och på den högra sidan den italienska, norska och svenska flaggan. I toppen på pelaren finns på den vänstra sidan röda korsets symbol och på den högra en  symbol för läkekonsten, På fasaden finns två inskriptioner, till vänster på koreanska och till höger på engelska, lydande:
Text: MONUMENT DEDICATED TO THE MEDICAL ASSISTANCE UNITS IN THE KOREAN WAR
På de båda flyglarna finns bronstavlor med inskriptioner, på den vänstra på koreanska och på den högra på engelska, lydande:
Text: DURING THE KOREAN WAR DENMARK, INDIA, NORWAY AND SWEDEN DISPATCHED MEDICAL UNIT IN ACCORDANCE WITH THE UN`s DECISION  AND IN THE SPIRIT OF THE RED CROSS. WE DEDICATE THIS MONUMENT TO THE EVERLASTING MEMORY OF THEIR HEROIC AND HUMANITARIAN EFFORTS IN RENDERING MEDICAL SERVICE TO THE KOREAN PEOPLE, BOTH MILITARY AND CIVILIAN
På minnesmärkets baksida finns sex metallplattor. Den första plattan ger en generell beskrivning om verksamheten och visar med en kartbild etableringen av de olika fältsjukhusen. De övriga fem bronsplattorna innehåller inskriptioner över de olika ländernas fältsjukhus med avseende på tidsförhållande, grupperingsplatser samt en kronologi över sjukhuscheferna. Texten på plattorna är skriven i tre olika kolumner, den vänstra är på bidragslandets språk, den mittersta på koreanska och den högra på engelska.
Plattornas storlek är ca 1 x 3 meter.
Den sjätte plattan bär det svenska bidraget:
Text på svenska, koreanska och engelska: SVENSKA RÖDA KORSETS FÄLTSJUKHUS
1950  14 JULI   SVERIGES REGERING BESLUTAR UPPRÄTTA ETT FÄLTSJUKHUS
1950  24 AUG  SVENSKA RÖDA KORSETS SJUKVÅRDSPERSONAL RESER FRÅN STOCKHOLM TILL KOREA
1950 23 SEP  PERSONALEN ANLÄNDER TILL BUSAN
1950 5 OKT   SVENSKA FÄLTSJUKHUSET ETABLERAS I BUSAN COMMERCIAL HIGH SCHOOL
OCH KALLAS SVENSKA RÖDA KORSETS FÄLTSJUKHUS
1952 3 MAJ    SJUKHUSET BÖRJAR BEHANDLA ÄVEN CIVILA KOREANER
1953 27 JULI EFTER STILLESTÅNDET ÖVERGÅR MAN TILL ATT HELT ÄGNA SIG ÅT CIVIL VÅRD
1957 10 APR  SVENSKA RÖDA KORSETS FÄLTSJUKHUS LÄMNAR KOREA
CHEFER FÖR RÖDA KORSETS FÄLTSJUKHUS:
CARL ERIK GROTH, NILS TOLAGEN, ARNE EKENGREN, ROLF KAIJSER, BODO VON GARRELTS, GUNNAR JUNGNER, OLA MANSSON, SVEN ÅKESSON, BO EWERT, EINAR FRANKE, ÅKE S HÄGER, TORSTEN BERGWK, STURE RÖDÉN, GÖSTA RYLANDER, FRITZ KARLSTRÖM

Informationsskylt:  Nej

Urban Rettig
Chef SvMM inventeringsgrupp

Projektet har finansierats av Försvarsmakten