Registerkort Nr. PL04

Minnesmärke över slaget vid Fraustadt 1706

Land:                                   Polen

Kommun (motsv):        Wschowa (Fraustadt)

Lägesbeskrivning

Kartbeskrivning:              Ca 3 km N Wschowa centrum.
Följ vägen mot Nowe Ogrody genom Park Wolsztynski ca 1 km till en p-plats. Parkera och följ hjulspåren längs fältkanten ca 300 meter och plötsligt mitt i skogen finns minnesmärket
GPS-angivelse:              N51°49’28.66″ E16°18’15.01″

Inventerad
Namn :                                Peter Wetterberg och Christian Braunstein
Datum:                                2014-03-13
Namn :                                 Björn Tomtlund och Reine Axelsson
Datum:                                 2022-07-01

Historia (delvis utdrag ur Wikipedia)
Efter segern i slaget vid Kliszow i juli 1702 förhandlade Karl XII om att avsätta August II från Polens tron, men utan resultat. I februari 1704 förklarades August inte längre vara kung i Polen och i juli samma år valdes Stanislaw Leszczyński till kung. August var dock inte slagen och ryssarna hade ett intresse av att stödja honom. Den rysk-sachsiska strategiska planen var nu att en sachsisk armé skulle bryta sig in i Polen för att förena sig med en styrka under ledning av August II själv och sedan tillsammans med den ryska huvudstyrkan nerkämpa den svenska huvudarmén. I västra Polen låg dock en svensk armékår, som antingen måste kringgås eller bekämpas innan föreningen skulle kunna ske. Efter att ha lämnat Sachsen intog den sachsiska armé en mycket stark ställning vid den polsk-schlesiska gränsen. En skenmanöver iscensattes därför av Rehnskiölds kår som drog sig tillbaka i ordning men gav sken av att befinna sig i reträtt. Svenskarna ställde istället upp sig på det öppna fältet öster om Fraustadt samtidigt som den sachsisk-ryska armén bröt upp för att förfölja. Rehnskiölds val av plats för slaget kom väl till pass då det stora sachsisk-ryska övertaget var på 18 300 man mot svenskarnas 9 400. När det uppdagades att svenskarna inte var på flykt utan ställt upp till strid, valde sachsarna att inta en defensiv stridsställning. Infanteriet och fältartilleriet ställdes upp mellan byarna Röhrsdorf och Geyersdorf, vilka fungerade som flankskydd. Framför infanteriet förstärktes ställningen med stormhinder. Kavalleriet fördelades bakom infanteriet för att förhindra en svensk omfattning.
På morgonen den 3 februari gjorde de svenska kavalleriflyglarna en kringgående rörelse för att anfalla det sachsiska kavalleriet. Infanteriet och resten av kavalleriet anföll frontalt mot det sachsisk-ryska  artilleriet och infanteriet. Vid Röhrsdorf drevs de sachsiska kavalleriet på flykt, vilket gör att den svenska högra kavalleriflygeln kunde angripa de ryska styrkorna och slå ut dem. När den svenska vänsterflygeln skulle möta det sachsiska kavalleriet utanför Geyersdorf hamnade de på en tillfrusen sjö, vilket tvingade de svenska ryttarna att stiga av sina hästar och leda dem över isen eftersom dessa var oskodda. Svenskarna anföll därefter de sachsiska ryttarna fyra gånger innan dessa tog till flykten och därmed kunde båda svenska kavalleriflyglarna anfalla det sachsisk-ryska infanteriet i ryggen. Det svenska infanteriet passerade stormhindren och avancerade tills man nått så nära att en närstrid kunde utkämpas. De sachsiska bataljonerna började till slut retirera men efter två timmars strid gav de sachsiska trupperna upp och slaget var över.
Slaget vid Fraustadt var en av de största svenska segrarna under kriget. 7 300 stupade på den sachsisk-ryska sidan (varav 6 000 ryssar), medan svenskarna förlorade 400 döda och 740 sårade. Tsar Peter gav efter förlusten order om att de ryska styrkorna i Livland, som inringats av den svenska huvudarmén i staden Grodno, skulle retirera till Ukraina.
Minnesdag  3 februari

Ägare

Namn:                                        Staden Wschowa_(Zastepca Burmistrza Krzysztof Grabka)
Adress:                                      Urzad Miasta i Gminy Wschowa, ul. Rynek 1, 67-400 WSCHOWA
Tfnnr:                                        +48 65 540 86 50, +48 65 540 13 40
Mail-adress:                             burmistrz@wschowa.pl

Kostnader
Vård, skötsel/år:                    Rengöring 1 gång/per år.
Uppsnyggning av närområdet.
Renovering:                            Rengöring av sockel och kvarvarande delar samt exponering av dessa på plats i terrängen. Bättre vägvisning till platsen är nödvändig

Vårdare
Namn:                                       Muzeum dyrektor Przemyslaw Wojciech
Adress:                                      Ziemia Wschowska Muzeum, pl. Farny 3, 67-400 Wschowa
Tfnnr:                                         65 540 16 40
Mail-adress:                             dh.muzeum.wschowa@gmail.com

Övrigt
Minnesstenen restes 1806 på nu okänd plats och flyttades 1906 till platsen SO Wschowa varvid en ny trekantig sockel göts av betong (bilden överst). Den trekantiga sockeln och informationstavlan har nu återigen flyttats till platsen nära Nowe Ogrody.
Bilden av originalstenen är troligen tagen på 1930-talet. Stenen förstördes troligen under eller efter andra världskriget. En del av det gamla monumentet förvaras i anslutning till museet vid pl. Farny 3.
Text (på tyska): Oläslig, på slutet …… DE FALLNA HJÄLTARNA och på sockeln SVERIGE
En utmärkt informationstavla om slaget finns på platsen.

Peter Wetterberg
Chef SvMM inventeringsgrupp

Den första inventeringen finansierades av Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser